Nuffnang Ads

6 June 2013

khasiat sayur sawi putih ! mesti baca !

assalamualaikum


*credit to koleksi gambar di google :D (ayat nak bagus je, cakap je la copy dari google heheh)

tadi mak aku beli buku majalah wanita, as usual aku pun menumpang baca juga la, tak apa, memanfaatkan buku yang dah di beli kann.. dan muka depan majalah tersebut adalah Ayu Raudhah..sebab tu mak aku beli kot .. kekeke oh sorry menyimpang, sebab kenapa aku gelak begitu? biarlah aku je yang tahu..memanjangkan tajuk besar entry aku adalah sayur sawi, maka tak wajib lah aku explain lebih lanjut mengapa aku gelak begitu.. kekekekek (nada gelak yang sama) and mybe sesetengah kawan aku pun tau kekekekeke (pun nada yang sama) *sesiapa nak tampo aku silakan, tapi dekat sini je la, kalau jumpa aku kat luar jangan sesekali.. haha

kenapa aku nak sangat update pasal sayur ni ? sebab sesetangah orang tak berapa suka sayur ni, mybe sebab dia ada rasa pahit-pahit sikit, then susah nak lumat..betul tak ? kemungkinan la...ok for those yang proo masak macam pertandingan master chef kat astro ria tu memang tahu lah rupa macam mana sayur tu kan.. and macam mana nak masak pun tahu.. korang tahu apa khasiat dia ? haa mai sini aku kabooo(bahasa orang perak) sikit

sayur sawi ni sebenarnya tergolong dalam keluarga kobis cina.. Nama saintifiknya Brassica campestris dan sayur ni jugak adalah tanaman utama di China, Filipina dan Vietnam... Nama lain bagi sayur sawi ni "Bok Choy".. sayur ni popular di dunia barat sebab tangkai dia sangat berkhasiat, manis dan menyimpan banyak air..

selain tu jugak, apabila kita masak sayur sawi ni dia memberi kesan terhadap khasiatnya.ia mengandungi glucisinolate yang amat penting untuk sistem imun dan membantu mencegah KANSER ! .. sayur sawi ni better makan mentah, sebab lagi banyak kahasiat yang kita dapat dari masak dengan cara pelbagai menu.. Enzim dalam sayur sawi menghasilkan sebatian menentang kanser dalam tubuh anda akan dikekalkan apabila sayur sawi tidak dimasak.. if nak kekalkan khasiat dia, boleh jugak di masak dengan cara mengukus.. 

sayur sawi ni jugak merupakan sayuran berdaun yang amat rendah kalori. walaupun, ia sumber yang amat kaya dengan zat fito utama, mineral, dan antioksidan yang memberi kebaikan kepada kesihatan...sayur ni jugak merupakan sayur yang di cadangkan tidak berkalori..ia juga turut memiliki sumber mineral, terutamanya kalsium, fosforus,kalium,mangan,besi dan magnesium yang sederhana..

subhanallah !! memang banyak kebaikan sayur ni rupanya.. haa lepas ni rajin-rajin la ye makan sayur (nasihat untuk diri sendiri jugak .. teheee~~ ) untuk dapatkan lebih maklumat mengenai sayur ni, korang beli la majalah mingguan wanita keluaran June punya.. tak rugi beli majalah ni sebab banyak petua, and pelbagai pengetahuan baru yang kita akan dapat..

#bersyukur dengan setiap kejadian Allah di muka bumi ni..

sekian, :)


11 comments:

miss2niss said...

perhhh sawi musuh utama i. . .mcm mana i nk makan ni.hehe

nurul storys said...

tutup mata, telan sajee. haha

anis scha said...

haha saya suka makan sayur! tp tak suka taugeh :D

AkU PuNyEr BlOg said...

erk...sayur??musuh utama tu...tak suka mkn...hehe :D

nurul storys said...

@anis schayeke? i suka taugeh ! tapi sawi kureng.. kekeke

nurul storys said...

@AkU PuNyEr BlOg yeke? aigoo nampak gayanya entry i gagal untuk menarik minat kalian.. kena cuba lagi neh.. hehe

Lily said...

hye nurul... aq follow blog ang
>laili<

NIL syaffieyna said...

alahai sayurrr ?? entah jenuhh nak kunyahh niii

NIL syaffieyna said...

jenuh jgak kn nk mkn syur

fadh leyanie said...

makanan hijau2 sememangnya berkhasiat wlpn nma sawi putih..:D

nurul storys said...

laili.. hyeeee~ heheh okeyh dear.. aku pun follow kau :D

Copyright Oleh Nurul 2011