Nuffnang Ads

23 April 2014

office


Assalamualaikum...

Mia and cici.. dorang ni student praktikal kat sini. So minggu lepas last praktikal di pejabat agama. Even kejap je aku dapat kenal dorang tapi terasa bila dorang tak ada. Sob sob.rindu sebab tak ada kawan untuk berselfie barangkali. Kikiki

Sebab tu aku suka bekerja kat sini. Even pegawai (berkaca mata)tapi macam kawan kami. Hihihi sporting abes...

Maap ler.. banyak pulak gambar kami. Hik hik hik..

Ko dah kenapa ci.. muka alah gitu. Sampai akak pun terikut ikut. Kikiki


Tudung merah sebelah kanan tu EO kami. Juga pegawai kat sini. Sangat sportingg.. dia banyak tolong aku, tak kira la dari segi apa.. memang baik sangat... jujur aku katakan kami semua ni ibarat adik beradik.. ni sebahagian dari unit kami....

Mia.. belajar elok elok ya dik. Dah berjaya jangan lupa akak kikiki ;p

Toodles! :)


22 April 2014

sakit hati kalau macam ni.


Assalamualaikum...

Malam tadi aku keluar makan dengan kakak aku.. so mula mula kami plan nak makan burger bakar abang burn di kajang...tengah drive tiba tiba aku rasa nak makan bihun tomyam. Pulak tu hujan renyai renyai. Memang best la kan.So patah la balik ke sungai ramal. Aku panggil restoran tu "restoran bunian" denga macam seram je. Hihi place dia ok la. Not bad. aku panggil bunian sebab tempat dia ceruk sikit. And deko dalaman dia berasaskan kayu jati and daun teratai...

So lepas parking kereta aku order la bihun tomyam and cincau..akak aku order milo ice and tomyam. Anak buah aku order french fries...

Tunggu dalam masa 15 minit hidangan sampai. Aku puji jugak la kebersihan,deko restoran tu. Memang menenangkan.then masa tengah makan. Aku rasa kaki aku macam ada yang gesel. Aku tengok bawah KUCINGGGGGG ! Aku hampir menjerit. Tapi masih dalam kawalan. Akak aku tau aku memang takut pada kucinggg and kemungkinan aku akan melompat dari situ. Haha tapi tak pun. Masih di kawalll. Sebab ramai orang. Malu la woi nak jerit jerit.

Aku tengok dekat meja lain kucing dah mula naik naik meja. Sedangkan customer tengah makan. Dan aku tengok pekrja pekerja dia langsung tak endah. Aku dah mula bengang. Aku rileks lagi. Masa aku tengah makan lak kucing tu melompat atas meja. Aku usya tajam pada pekerja. Masih lagi buat buat tak nampak. Sedangkan dorang dah nampk air muka aku macam mana. Yaa aku sure dorang nampak. Sebab time tu dia tengah tengok aku! Pun buat tak endah. Aku panggil pekerja dia. Kebetulan dia tengah ambil order berdekatan meja kami. Masih buat bodohm mak aih. Mencarik gadoh ke apa ni? Then aku panggil pekerja yang lain suruh alihkan kucing.. pastu dia boleh cakap 'kejap' sambil berlalu. Dalam hati aku. Ianya sangat melampau. Mana pegi adab menjaga hati customer dorang?! Then aku tengok kucing tu pergi meja lain Fine.

Masa nak bayar. Akak aku nak pergi bayar. Tapi aku cakap biar aku bayar.. masa tengah mengira tu aku tanya akak cashier tu

Aku : kak sini kenapa banyak kucing ye? Saya tengah makan tadi kucing naik atas meja.
Cashier: eh tu kami tak tahu. Sebab kucing tu orang hantar.
Aku: tak tahu?tak ada inisiatif ke nak jauhkan kucing? Akak rasa semua manusia tahan ke dengan bulu kucing? Sy bukan nak kurang ajar. Tadi saya panggil pekerja akak semua buat tak tahu. Padahal saya dah banyak kali panggil.
Cashier : tu tak tahu la. Pandai pandai la
Aku : makanan sedap dah tapi pekerja biadap (sambil berlalu)
Cashier : tu kami tak tahu..

Ikutkan hati aku nak je berdebat kat situ. Tapi bagi aku buat apa berdebat dengan orang macam tu. Tak habis habis ulang ayat yang sama. Nampak sangat dia sendiri tak tetap pendirian dan sekadar memberi alasan.sepatutnya even tak boleh nak buat inisiatif selesaikan masaalah cakap la mintak maaf or apa pun. Ni tak. Masih nak menegakkan benang yang basah. Dah terang terang customer tak suka. Masih lagi nak menangkan diri.first time aku pergi restoran layanan macam ni. Makanan dia memang aku puji. Sangat sedap.. tapi tu lah.harga makanan tak bersesuaian dengan layanan sekali... kalau harga mahal mana tapi layanan tiptop memang tak ada orang nak update blog cakap pasal kau.  Aku betul betul dah tawar ati nak ke sana.

Sebelum ni pulak ada restoran kat area shah alam.. seksyen 7 .. as usual aku suka order air cincau dan bihun tomyam... aku order time tu pukul 5.13 minit petang.. makanan sampai pukul 5.55 petang. See! Bertapa lamanya aku menunggu. Aku pandang akak di kaunter dia buat buat tak faham. Buat buat tengok hp. Berlakon la kononnyaa... sampai je makanan. Aku suka hidu dulu.. aku bau udang dia dah tak elok. Sotong kecut, bau kuah dia aduhaii. Ni tomyam ke apa ni? Aku pulak tanya diri sendiri. Aku rasa sikit sebab orang cakap dont judge a book by its cover...

Rasa sikit je aku dah nak meluah balik. Tapi kurang sopan. Aku telan jugak. Terus aku pergi ke chasier aku cakap "kak tomyam ke apa ni? Bau hanyir,better akak rasa dulu" pastu dia rasa.. dia pun buat muka "geli geleman" tapi masih lagi cover. Then dia suruh pekerja dia take over.aku pulak tercegat kat situ... datang sorang pekerja " kak ni mana ada tak elok. Ok je.. aku balas la "sy tak akan komplen kalau keadaan makanan ni masih boleh di makan" pastu aku bayar la.malas nak banyak cerita.

Aku pelik. Dorang betul betul berminat nak berniaga atau sekadar main main? Kalau makanan tak sedap tapi layanan ok tu kita bole konsider lagi .. tapi layanan macam entah pape maknan lagi lah. Teruk. Sangat teruk. Orang akan menyampaikan pada orang lain. Kedai kau jugak yang dapat nama buruk. Pls la. Nak berniaga buat cara nak berniaga.sorry la. Aku bukan kurang ajar. Tapi bila orang pun tak fikir perasaan kita tak kan nak duduk diam anggukkan sahaja kan. Kita ada hak. Kita bayar bukan tak bayar.

Sekian.




21 April 2014

bergembira bersama simsimi


Tadi usya usya moment wechat. Tengok ada kawan aku upload dia sembang dengan simsimi.. macam best. Aku pun buat la.. sembang entah pape. Hihi jadi la buat teman menyembang walaupun dia bukan manusia. Tapi enjoy jugak la rasa.bile gelak sorang sorang. Hihihi







Sekian






instagram :3


Assalamualaikum.

Baru buat instagram. Orang dah lama buat aku baru nak buat. Hihi even baru dua gambar tapi aku tetap excited. Kikiki
Blog lagi best aku rasa sebab tulisannya berbentuk informal atau orang kata lebih sempoiiiii....

Even sempoi kawan aku banyak kali jugak lah nasihat. Jaga bahasa ketika mengarang.. tq la jannah atas nasihat ;))))

Actually gambar tu nak mencuba jek. Hihihi


Semalam program bersama muallaf di opis aku. Dania pun join sekali... kami borak borak sementara tunggu tugas.. so dania mempengaruhi aku untuk buat IG..so kalau nak tengok lagi lanjut. Boleh la follow my IG.. ;))


19 April 2014

:D


Esok program bersama muallaf... so harini dah kena buat persiapan. segala hadiah bagai..

Datang office pukul 11 balik pukul 6 lebih.. kalau hari hari macam ni pun aku tak kisah. Sebab dapat tido balik lepas solat subuh. Kikikik tapi sebenarnya tak elok tido lepas solat subuh ni.banyak keburukan dia.

Kerja dah siap.. so jum balik.. ^^,¥
Copyright Oleh Nurul 2011